Web Analytics
България

17 март е Денят на свети Патрик – празникът на всички ирландци по света

17 март е Денят на свети Патрик – празникът на всички ирландци по света, които по последни данни наближават 80 милиона души, като само в САЩ хората с ирландски произход са над 40 милиона.
Затова и 17 март Ирландия се отбелязва тържествено не само в Ирландия,но и в много страни по света.

В последните години в чест на засилващото се партньорство между Ирландия и България, посолството на Ирландия организира различни културни събития, чрез които България се включва в глобалните празненства за Деня на Св. Патрик.
Едно от тези събития е представянето на ирландска литература.

а първи път на български език излезе книга на ирландската писателка Ейлиш Ни Гуивна.

Това е сборникът с разкази „Литературен обяд и други разкази“, който вече е по книжарниците.
Ейлиш ни Гуивна е магистър по Средновековие и доктор по Ирландски фолклор.

Автор е на разкази, романи, книги за деца, театрални и радиопиеси. Носителка е на множество награди,

в това число Stewart Parker за драма, Butler за проза, няколко награди Oireachtas за ирландски роман и три Bisto за детска литература.
Романът на Ейлиш ни Гуивна „Танцът на танцьора“ е финалист за наградата Orange през 2000 г., а сборникът ѝ „Лед от вътрешността на страната“ е отличена книга на Ню Йорк Таймс.

През 2015 г. получава наградата Irish PEN за изключителен принос към ирландската литература. Ейлиш ни Гуивна пише книги и на ирландски и на английски език.
Ейлиш Ни Гуивна беше през изминалата седмица в България и проведе няколко срещи с български студенти и с читатели в София и във Велико Търново.

Тазгодишните тържества Ирландия посвещава на силната ирландска връзка с ЕС, затова ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици за Денят на свети Патрик.
По случай Денят на свети Патрик 250 сгради и забележителности по цял свят ще се включат в инициативата Global Greening като бъдат осветени в зелено на 17 март.

Източник: cross.bg

Тагове

Related Articles

Close
Close