Web Analytics
България

25-годишен българин загина при инцидент в планината Олимп

25-годишен българин загина след инцидент в планината Олимп в Гърция.

Младият мъж паднал по скалист път в местността Кофто. С него е бил и друг българин, който веднага се обадил за помощ. Гръцката спасителна служба проведе мащабна операция за спасяването на пострадалия.

Мъжът е бил свален от планината жив и откаран в болница в Солун с черепно мозъчна травма и други наранявания, несъвместими с живота. Въпреки усилията на лекарите, той е починал, научи NOVA от консула в Солун Румен Лозанов.

„Това, което ни беше дадено от гръцката спасителна служба в района на планината Олимп, е, че става въпрос за туристи – планинари, които са се самоорганизирали. Решили са да посетят планината по определен маршрут. В последствие, според тяхна информация,

са решили да посетят и други места. Попадат в местността Кофто. Очевидно ги е привлякла с красотата си и трудната достъпност и това ги е подвело в крайна сметка”, заяви генералният консул в Солун Румен Лозанов.

„Това, което ни беше казано от спасителната служба и първоначално е съобщено от единия от групата, е, че Мартин Киров се е подхлъзнал по пътека в маршрута”, посочи още Лозанов.

По думите му трасето се намира на 2300 м надморска височина. „Известно е сред планинарите с това, че е сложно – често е заснежено и влажно. Въпреки това, бързо са се отзовали спасителните екипи в района и веднага е оказана помощ.

Това, което е забавило транспортирането на нашия гражданин е необходимостта от действия на специален, в случая е бил военен хеликоптер, поради голямата надморска височина”, каза още генералният консул.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close