Забележителности

Античност в сърцето на града-насладете се на удивителната симбиоза между древност и съвремие

Сгушен в сърцето на Стара Загора, на фона на градския пейзаж, изпъква античния форум „Августа Траяна“. Скрит зад сградата на съда на областния град, древния монумент гордо припомня дългата история на града.

Извисяващите се колони, запазените каменни седалки умело ни пренасят във времената на древната Августа Траяна. Амфитеатърът по това време е бил средище на тържества, гладиаторски битки, шествия, събрания и други.

В тази епоха градът е един от най-големите и красиви градове на римската провинция Тракия. Августа Траяна е основана от римляните през 106-107 година от император Марк Упий Траян. Селището бързо се превръща във водещ културен, политически и административен център. От началото на III век в историческите извори градът се споменава под името Берое.

Древният град се е простирал на около 7 декара според ареологическите проучвания. Древният град е разполагал с добре укрепени каменни крепостни стени. Две от тях са открити и проучени. Градът е разполагал с водопровод, градски терми и красива главна улица, която е била постлана с каменна настилка.

Августа Траяна изживява своя най-голям разцвет при Марк Аврелий и особено през управлението на императорската династия на Северите (193-235 година). Благоустрояването на града и общественото строителство тогава придобиват най-широки размери.

От каменни релефи, монетни изображения и надписи, както и от археологически проучвания, научаваме за строителството на монументални обществени сгради, като храмове, базилики, терми, театрална сграда.

Музикалният живот в града също бележи особен разцвет. Именно тук е била открита великолепна мраморна статуя на легендарния тракийски певец, музикант, поет и чудотворец Орфей.

В днешни дни амфитеатърът успява да се съхрани като храм на изкуствата. Неговата сцена е дом на много оперни представления, музикални вечери и други културни мероприятия.

При посещение на града задължително отделете малко време за да се потопите в атмосферата на древна Августа Траяна. Насладете се на амфитеатъра, а след това задължително се разходете по античната улица.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан
Close
Close