Web Analytics
България

България първа в ЕС ще предлага застраховки срещу хакерски атаки

България е първата страна в Европа, която ще предлага застраховки срещу хакерски атаки. От услугата ще могат да се възползват както граждани, така и институции и фирми. От IT сектора настояват за по-ефективна работа между институциите и частния сектор с цел превенция на хакерски атаки. Един от добрите примери е Израел, където доброто партньорство между държавния и частния сектор дава резултат.

Водещ експерт по киберсигурност в Израел разказва как в неговата страна успяват да се справят със случаи като този с българската приходна агенция. „Знам много малко за атаката, не съм проучвал по-подробно. Но от това, което знам, тази атака се е случила преди няколко седмици, откраднали са данни и е имало изтичане.“, коментира Орен Елимелех – международен експерт по киберсигурност от Израел. „В Израел имаме много такива случаи, които са подобни на този.

Например, точно преди два дни, се случи такава атака по време на изборите. Някой открадна данни от една от партиите и ги разпространи публично. Това, което правим ние е да помогнем на такава партия или организация. Ние се опитваме да разберем как е станало изтичането, да съберем тези данни и да ги отстраним от интернет мрежата, което означава, че разследваме компютри, интернет мрежа, мобилни устройства, телефонни обаждания, лаптопи.

Търсим информация как се е случило изтичането и къде са отишли данните. Ние се опитваме да намерим тъй наречената „принадлежност“, което е много трудно да се направи – да открием атаката и по какъв начин тя е свързана с нейния източник. Преди по-малко от месец, една от основните институции в Израел беше атакувана, имаше изтичане на данни на почти 2,9 млн. граждани. Ние помогнахме на организацията за разследването, събрахме информация и всичко се върна в нормално положение.“, разказва израелският експерт.

Според Орен Елимелех в киберсигурността, една от най-важните стъпки е прозрачността. Прозрачността между организациите, между правителствените институции и между хората – между правителството и частния сектор. Ако те споделят данните, те ще могат да открият атаката много по-рано. „Това е много важно и това е нещо, което националните институции правят в Израел. Това е и нещо, което националните институции трябват да правят много активно в България.“, смята експертът.

Източник: КРОСС

Тагове

Related Articles

Close
Close