Стара Загора

Без безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ този октомври

Увеличаващият се брой на заболели от COVID-19 пациенти наложи тази година в УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ да не се провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Емил Енчев, хирург в лечебното заведение.

„Има много пациенти, които ни звънят, защото ни познават и знаят за прегледите през октомври месец, който е посветен на профилактиката на рака на гърдата. За съжаление, ковид пандемията не ни позволява да провеждаме често кампании, дори тази в момента не може да осъществи. “

Д-р Енчев коментира още, че ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено образувание не само в България, но и в света.

„Световната тенденция е да се правят генетични изследвания при жените, за да се оцени рискът от такива заболявания напред във времето. започнали сме такъв проект и в УМБАЛ, но е във фаза на доуточняване. Съвсем скоро, предполагам до една година, ще започнем да провеждаме такива изследвания и на територията на лечебното заведение.“

Апелът на лекаря остава обаче дамите да си обръщат внимание, да се самопреглеждат, да търсят за консултации специалист, дори и да няма възможност за пряка среща и ежегодно да си спазват профилактичните прегледи.

Източник: bnr.bg

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close