Web Analytics
Стара Загора

Без общоградски ритуал отбелязваме 143 години от боевете за защита на Стара Загора

Днес се навършват 143 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

Тази година, поради въведените противоепидемични мерки, в Стара Загора няма да бъде организиран общоградски ритуал.

От 9.30 часа ще бъдат едновременно поднесени венци на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, пред Мавзолей – костница „19 юлий 1877г.“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.“, „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877г.“ и „Паметник на загиналите във войните старозагорци“.

На 31 юли (19 юли стар стил) 1877г. се води битката за Стара Загора, част от Руско-турската война. В тази битка бойно кръщение получава Българското опълчение.

Старозагорският руски гарнизон, част от който е Българското опълчение, се изправя срещу Централната османска армия, която го превъзхожда числено четири пъти. Битката е неравна и героична. В същия момент се води битка при Нова Загора и Джуранли (днешно Калитиново). Силите не достигат, удара е поет от III-а Опълченска дружина, начело с подполковник Калитин.

Опълченците са принудени са да отстъпват и да водят битка на живот и смърт за града и за Самарското знаме. Всички бойци от знаменната група загиват и спонтанно сформираната знаменна група проявява изключителен героизъм и саможертва и спасява в ръкопашен бой знамето, дарено от жителите на Самара.

С навлизането си в града, войските на Сюлейман паша избиват към 14 500 жители на града и околните села, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отведени като роби. Само малцина от тях се завръщат в България след Освобождението и свидетелстват за преживените ужаси. Стара Загора е обезлюдена и изгорена до основи, а мнозина съвременници смятат, че на това място повече никога няма да има град.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close