Web Analytics
България

Дъжд, сняг, поледици и жълт код за опасно време в 6 области

Жълт код за значителни валежи от дъжд е в сила днес за 6 области у нас. Това са София, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана.

В Стара планина и по проходите валежът ще е смесен – от дъжд и сняг. Ще има и поледици.

В следващите дни ще има валежи и от дъжд, и от сняг, а другата седмица температурите значително ще се понижат, предупреждават синоптиците от НИМХ.

Днес ще започнат превалявания от дъжд, които до сутринта ще обхванат голяма част от страната. Температурите сутринта ще бъдат от 3-4 градуса на запад и северозапад до 10-11 в югоизточните райони.

През деня ще бъде облачно, с временни разкъсвания на облачността в южните и югоизточни райони.

Над северозападната половина на страната ще превалява дъжд, в западните части на Стара планина и високите части на Видинско — мокър сняг. В тези райони – на отделни високи места във Видинско и Монтанско не са изключени поледици.

Температурите ще бъдат в широк интервал, с разлика от почти 20 градуса — от малко над нула, до 2-3 градуса в крайните северозападни райони до около 17-18 на юг и югоизток.

Привечер дъжд ще превалява над западните и северни райони. В Югоизточна България ще духа умерен и силен южен вятър, а в северните райони — слаб от север и северозапад.

В събота и неделя предстои доста динамично и контрастно време. В съботния ден в приземния слой ще нахлува студен въздух и в цялата страна температурите ще се понижат, като след обяд ще са от 3 до 8 градуса.

През нощта срещу неделя ще завали дъжд, по високите западни полета и на северозапад – сняг. Във височина ще се пренася по-топъл въздух и преваляванията ще преминават в дъжд, освен по високите места в северозападните райони.

Възможни са и поледици. Температурите в неделя ще бъдат от 1-3 градуса на северозапад до 10 в южните райони.

В понеделник времето ще запази контрастния си характер и температурите ще бъдат от 2-3 градуса на северозапад до 17-18 на места в югоизточните райони. Ще вали дъжд, по-съществен като количества в централните райони. В крайните северозападни райони ще превалява мокър сняг.

От вторник ще започне по-съществено и трайно понижение на температурите, които до края на седмицата ще бъдат близки до нормалните за средата на януари.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close