Web Analytics
Полезно

Едно от най-мистичните места в България е сгушено в полите на планина до Стара Загора! Толкова енергийно силно, че цери всякакви болести!

Едно прекрасно място за прекарване на свободното време е местността Богородична стъпка. Добрата ѝ локация я е наложила като едно от любимите места на старозагорци за разходка. Стъпката, както я наричат местните, е сгушена в полите на Средна гора. Към нея целодишно се отправят туристи от всички краища на страната, както и доста чужденци.

За да стигнете до местността не е необходимо да разполагате с предварителна подготовка или специфично оборудване. Достатъчно е да сте въоражени само с желание, време и удобни обувки.

Пътят за местността минава през курортното селище Старозагорски минерални бани. Той е асфалтиран, но около 2 километра от него са черен път. Ако сте с автомобил, спокойно можете да го оставите в края на селото и да продължите пеш. Трасето е с нормална за класа си проходимост, което го прави удобен, както за автомобил, така и за преход през всеки сезон.

Разстоянието от Старозагорските минерални бани до самата скала е около 2 километра в едната посока.  Вървейки пеш, ще се насладите на прекрасна полска гледка и красиви пейзажи на средногорските върхове. С напредване на маршрута, ще се озовете в полита на планината.

Качвайки се до самата стъпка, ще имате възможност да се възхитите на красиви планиски пейзажи. Местността е облагородена. Изградени са много беседки и пейки, на които може да се насладите на тишина и спокойствие.

Самият феномен представлява оформила се в скалата дупка с формата на стъпка, която целогодишно е пълна с вода. Според преданията на това място е стъпила самата Дева Мария, докато е бягала римляните и така се е появило образуванието.

Друга легенда гласи, че родителите на Исус са минавали през това място, когато са били нападнати от римляни. ТОЙ издържал изпитанието успешно, при което се появил ярък проблясък на небето и Майка Богородица окъпала Младенеца във водата, която се образувала при спускането ѝ на земята.

Независимо от митовете, местността е силен енергиен център. Местните вярват, че посещавайки я трябва да поседнете на скалата и да се помолите за това, което желаете. Според други трябва да хвърлите монета в дупката и така ще бъдете здрави и честити.

Според археолозите, които са проучвали мястото през 1-3 век тук е имало древно светилище. Според учените често са се правели жертвоприношения, като основно доказателство за това според тях, е добре запазеният саркофаг с датировка около 2-3-и век от н. е., който е открит в близост.

 

Местността до ден днешен привлича хора от различни точки на България и света, които търсят изцеление или намиране душевен мир. Тази място толкова енергийно силно, че според почитателите на паранормалното я нареждат до Кръстова гора.

Без значение дали сте вярващ или не изкачването до този природен феномен ще Ви ободри и разтовари от сивото ежедневие.

Всяка година около датата 28 август местността става център на фолклорен празник.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан
Close
Close