Web Analytics
ЗабележителностиПолезно

Езерото „Загорка“- красота, релакс и водни спортове

Едно от емблематичните места за лека градска разходка, спортуване, риболов или просто безцелно шляене е езерото „Загорка“. Добрата му локация отдавна са го превърнали в любимо място на старозагорци и гостите на града. До самото езеро има играден паркинг за автомобили, както и в близост има автобусна спирка.

То носи името на едноименната бирена фабрика, а също така се намира и в близост до нея. Езерото е обградено от прекрасен парк с изградени алеи.

Изкуственият водоем е създаден от един от най-успешните кметове на града – Йордан Капсамунов, управлявал Стара Загора между 1952 и 1962 година.Замисълът на Йордан Капсамунов бил толкова мащабен, че в голямата си част остава неосъществен и до днес.

Кметът искал да изгради в близост голяма къпалня, ресторант на няколко нива, тенис-кортове, розариум, концертна зала. Йордан Капсамунов мечтаел в езерото да плува корабче, което да развлича старозагорци. На 7 август 1962 година край езерото официално е открита бирария „Загорка“.

През 1983 година на мястото на бирария „Загорка“ Общината построява ресторант с хотелска част, носещ същото име. Поводът за построяването му е предстоящото провеждане на световно първенство по корабен моделизъм във водите на езеро „Загорка“. Поради липса на средства повечето от проектите на Йордан Капсамунов, свързани с езерото, както и на кметовете след него, останали недовършени.

Хотел-ресторант „Загорка“ е завършен и открит през 1987 година. През 90-те години хотелът опустява и става неизползваем. След дълъг период е продаден и ремонтиран. На 30 юни 2012 г., на мястото на останалия безстопанствен хотел-ресторант „Загорка“, е открит петзвезден комплекс, наречен „Парк-Хотел „Стара Загора“.

Във водите на езерото отново се завръщат лодките и водните колело. Освен това в него биват поставени дървени къщички, разположени във водата. Те са на разположение на свободно живеещите и размножаващите се в района над 100 диви патици и други родолюбиви птици.

Водите на езерото се зарибява ежегодно. Така то се е оформило като естествено средище на старозагорските рибари. Плюс това водите на езерото са дом на състезания по спортен риболов корабомоделизъм, триатлон и други водни спортове.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан
Close
Close