Web Analytics
IT НовиниНаука

Facebook изправен пред федерално преследване заради продажба на данни

Федералната прокуратура на САЩ започна криминално разследване на Facebook, съобщи The New York Times. Разследват се сделките на компанията на Марк Зукърбърг с редица световни технологични гиганти за незаконно отдаване на потребителските данни.

По конкретно, Федералната прокуратура разследва няколко конкретни сделки на Facebook с Apple, Amazon и други гиганти на Силициевата долина – добавя NYT.

В рамките на тези споразумения е уговорено прехвърлянето към тези компании на личните данни на потребителите, включително списъка с приятелите в социалната мрежа, информацията за осъществяване на контакт с потребителя и дори личните съобщения – всичко това без знанието и съгласието на потребителите.

Според авторитетното издание, Голямото жури в Ню Йорк е поискало да бъдат представени на съда данните за минимум два много известни производители на мобилни устройства. И двете компании са в партньорски отношения с Facebook и са разполагали с широк достъп до личната информация на стотици милиони потребители.

„Ние помагаме на следствието и възприемаме тази проверка много сериозно. Дадохме публични показания, отговорихме на много въпроси и обещахме да оказваме съдействие“ – заяви официален представител на Facebook

След като тази новина се разпространи в уеб пространството, цените на акциите на Facebook паднаха с 1,5%.

Според Федералната прокуратура, Facebook е виновен по няколко параграфа едновременно. Преди всичко социалната мрежа е измамила своите потребители, като им е обещала да пази техните лични данни, но в същото време ги е продавала на трети лица. Освен това, компанията на Зукърбърг е обвинена за твърде сложната система от настройки, която заблуждава потребителите и не им дава възможност да ограничат разпространението на своите лични данни.

Това че със съдебното дело се е заело Голямото жури демонстрира изключителната сериозност на ситуацията. Facebook може да очаква нови страхотни глоби след изтеклите две години, запомнени с поредица от скандали, свързани с безопасността и неприкосновеността на личния живот.

Но има и по-страшни последици – социалната мрежа на Зукърбърг губи лоялността на аудиторията, която вече се умори от многочислените проблеми на Facebook.

И като добавка към разследването от страна на Федералната прокуратура, Facebook си изпати и по друг начин. На 13-ти март социалната мрежа тотално се срина за около 10 часа – най-големият срив в историята на Facebook. През това време Facebook. както и онлайн услугите Instagram и WhatsApp, които са собственост на социалната мрежа, също бяха недостъпни в много страни от целия свят. Повечето потребители не можеха да публикуват статуси, нито да харесват и споделят публикации, а всеки опит да напуснат акаунтите си и да се логнат отново бе неуспешен. На всички се появяваше съобщение, че сайтът е в профилактика и работата ще бъде скоро възстановена.

Днес разбрахме, че гафът е станал заради промени в сървърната конфигурация.

Източник: kaldata.com

Тагове

Related Articles

Close
Close