"Гето"- едно актуално и завладящо заглавие на старозагорска сцена | СТАРА-ЗАГОРА Зад Завесата
Зад Завесата

„Гето“- едно актуално и завладящо заглавие на старозагорска сцена

Като оптимист по природа и космополит определя себе си италианският хореограф Марио Пиаца, който този път избра балета на Старозагорската опера, за да постави за втори път на българска сцена своя уникален танцов спектакъл “Гето”.

“Защото това е страната, в която е извършен безпрецедентен акт на хуманност за спасението на хиляди хора. Идеята на “Гето” е, че човек се затваря в различни видове гета – от онова, което е свързано с религия, раса и етническа принадлежност до гетото на елита, на собствената интелектуалност и емоционалност, а напоследък най-непреодолими са виртуалните самоограничения. Границите им могат да бъдат прекрачени само чрез съзидателната енергия.”

снимка: Георги Петков
снимка: Георги Петков

 

Гетото е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състоянието на духа. За евреите клезмер-музиката е вид творчество, нещо съкровено и свещено, с което никога не се разделят. Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от оперната прима на Старозагорската опера Офелия Христова. Соло цигулка Румен Какамъков. Съпроводът на пиано е на Светла Денева. В “Гето” към музиката-клезмер са прибавени и други музикални символи – мотиви от музиката на Горан Брегович, ромското “Джамале” и унгарския плач на цигулките. “Гето” е съвременна притча за гоненнията на евреите.

снимка: Георги Петков
снимка: Георги Петков

Символичният образ на Душата (еврейската душа) извежда балетния спектакъл в сферата на метафората и обобщенията – на съхранената духовност и продължението на живота.

снимка: Георги Петков
снимка: Георги Петков

В “Гето” хореографът Марио Пиаца използва внушенията от картините на Шагал, музиката Клезмер /произхожда от еврейските думи “клей” – инструмент и “земер” – песен/ и творбите на Горан Брегович, които му помагат да очертае образите, разказващи по атрактивен начин за една от най-суровите страници от историята на еврейската общност. „Гето” е съвременна притча за гоненията на евреите.

21 май /вторник/ 19.00 ч., сцена Опера

 

ГЕТО“ балет по клезмер-музика и музика на Горан Брегович

Хореография- Марио Пиаца /Италия/

Възстановка- Людовик Парти /Франция/

Сценография- Тодор Демеров

Костюми- Мария Христова

Със специалното участие на:

Офелия Христова – мецосопран

Румен Какамъков – цигулка

Балет на Държавна опера-Стара Загора

Тагове
Зареди още

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close