Web Analytics
Забавно

Хапвайте по-често риба, полезна е!

Рибата е не само вкусна, но и доста полезна за вашето тяло и мозък. Десетки научни изследвания са доказали, че тя съдържа ценни вещества, които дават „суперсили“ на организма ви. Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, протеини, витамин D, които подпомагат:

Сърцето

Хората, които редовно консумират риба, са по-малко застрашени от сърдечен удар. Омега-3 мастните киселини намаляват възпаленията.

Здравето на очите

Омега-3 мастните киселини подобряват зрението, тъй като подхранват очния мускул и нервните окончания.

Превенция от рак

Според различни научни изследвания редовната консумация на риба намалява риска от рак на гърдата, дебелото черво, яйчниците, простатата.

Бори депресията

Материал, публикуван в in The Journal Of Psychiatry & Neuroscience твърди, че мазнините в рибата повишават нивата на серотонин в мозъка, което само по себе си е превенция от депресия.

Поддържа здравето на костите

Рибата съдържа високи нива на калций и витамин D, които поддържат костите здрави.

Повишава качеството на съня

Изследване, публикувано в The Journal of Clinical Sleep Medicine, твърди, че регулярното хапване на риба подобрява качеството на съня, благодарение на концентрацията на витамин D.

Превенция от астма

Астмата е болест, свързана с хронично възпаление на дихателните пътища. Деца, които консумират редовно риба, са с 24% по-малко застрашени да се разболеят от астма, в сравнение с тези, които не ядат от продукта често, твърдят здравни експерти.

Повишава метаболизма

Омега-3 мастните киселини стимулират производството на лептин – хормонът, който регулира метаболитните нива. Мазнините в рибата също така повишават нивата на ензимите в организма, които горят мазнините.

Източник: КРОСС

Тагове

Related Articles

Close
Close