Web Analytics
Стара Загора

Хитовият спектакъл “ГЕТО” на Марио Пиаца с премиера в Стара Загора

Хитовият спектакъл „Гето“ на световно известния италиански хореограф Марио Пиаца ще бъде представен на 21 май от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

Дългогодишният асистент и съмишленик на Марио Пиаца Людовик Парти, който от началото на сезона е репетитор на балета на Старозагорската опера, отново е главна фигура в работата по подготовката и осъществяването на атрактивното и вълнуващо заглавие.

Изцяло екип на Старозагорската опера е ангажиран в новата постановка на хитовия спектакъл. Сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са дело на Мария Христова. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора.

Като оптимист по природа и космополит определя себе си италианският хореограф Марио Пиаца, който този път избра балета на Старозагорската опера, за да постави за втори път на българска сцена своя уникален танцов спектакъл „Гето“.

„Защото това е страната, в която е извършен безпрецедентен акт на хуманност за спасението на хиляди хора. Идеята на „Гето“ е, че човек се затваря в различни видове гета – от онова, което е свързано с религия, раса и етническа принадлежност до гетото на елита, на собствената интелектуалност и емоционалност, а напоследък най-непреодолими са виртуалните самоограничения. Границите им могат да бъдат прекрачени само чрез съзидателната енергия.“

Гетото е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състоянието на духа.

Марио Пиаца е роден в Монреал, Канада. Получава образованието си в Италия, където учи класически балет, и в САЩ, където се занимава с модерен балет. Като хореограф работи в различни театри в Италия, Франция, Чехия, Сърбия, Канада, Венецуела, САЩ.

Критиката определя творчеството му като съчетание на противоположности и открива в постановките му „горчива сладост в изразните средства и съвместяване на агресия с мекота“. За своя спектакъл „Гето“ по музика Клезмер и Горан Брегович, получава наградата за изящни изкуства от Европейската Еврейска Асоциация в Лондон.

През 2018 Маестро Марио Пиаца е удостоен с престижното звание „Кавалер на Република Италия“, връчена му от Президента Серджо Матарела.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close