България

Кацаров огласи нови строги К-19 мерки в България

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и заместниците му Александър Златанов и Тома Томов обявиха решението си за нови мерки на национално ниво предвид ръста на заболели от коронавирус и разпространението на заразата с големи темпове в страната.

Броят на заразените нараства, нараства и броят на починалите, което ни принуждава да предприемем допълнителни мерки, обясни в началото на брифинга здравният министър. Той уточни, мерките са били обсъдени на експертно ниво, както и на срещи с туристическия бранш и МОН.

Преобладващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат.

Решението за преминаване от присъствено към дистанционно обучение се взима от министъра на образованието. Всички ученици трябва да носят защитни маски по време на занятия.

Въвежда се изискване за сертификат при посещения във всички кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, магазини тип „мол“ и всички магазини над 300 кв. м., басейни, спортни зали, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на закона за туризма. Пазарите на открито трябва да спазват изискването за 8 кв.м. на човек или дистанция от 1.5 м.

Организирани екскурзии в страната могат да се провеждат само, когато участиците притежават „зелен сертификат“.

Работодателите в администрацията трябва да организират работата в променливи граници и разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако това не е възможно.

Преустановяват се свижданията в болниците и домовете за деца и възрастни, а персоналът трябва да работи при наличие на зелен сертификат в цялата страна.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close