Казанлък е домакин на национален фолклорен фестивал | СТАРА-ЗАГОРА Регион
Регион

Казанлък е домакин на национален фолклорен фестивал

1500 певци и изпълнители на народна музика участват в започналия в Казанлък тридневен Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров – 1906-1986 г.”

До неделя казанлъшкият парк „Розариум“, в който е построена сцената, ще бъде огласян от български певчески исловесен фолклор. Участниците в конкурса са на различни възрасти от цялата страна, като най-малкият е на 6 години – Дария Вълева от Ямбол, а най-възрастният – на 87. Това е Геньо Генев от Габрово.

Председател на тричленното жури, което оценява изпълненията е проф. Тодор Киров, декан на факултета „Музикален фолклор и хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив.

Конкурсът е посветен на основателя на фолклорните ансамбли „Арсенал“ и „Искра“-Димитър Гайдаров, който си отива от света преди 30 години. Неговият внук, Димитър Гайдаров преди 4 години създава конкурса в памет на своя баща и за популяризиране на българския фолклор и по специално гайдарското изкуство.

Организатори на събитието са Община Казанлък, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, НЧ „Възродена Искра“ и Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“-Казанлък.

Източник: Дарик

Тагове
Зареди още

Related Articles

Close
Close