Регион

Казанлъшката градска галерия гостува в „Капана“ в Пловдив с изложба на Ненко Балкански

„Ненко Балкански (1907-1977). Банално изкуство“ е темата на изложба, която ще бъде подредена на 17 декември, от 17.00 до 19.00 часа, в експозиционното пространство „Капана“ при Градска художествена галерия в Пловдив. Това съобщи за БТА д-р Пламен Петров, директор на казанлъшката галерия.

Заглавието на изложбата е провокирано от едноименния текст на големия български интелектуалец Чавдар Мутафов. Статията е публикувана за първи път на страниците на вестник „Изток“ на 24 октомври 1926 г., а в този момент Ненко Балкански работи усърдно, за да превърне сам себе си в художник. Работи, без да подозира, че с цялото си сетнешно творчеството, съзнавано или не, ще се утвърди като един от големите виртуози на „баналното изкуство“ в страната ни, обясни д-р Пламен Петров.

„Банално изкуство! – нека тази дума не плаши никого, тъй като тя е многостранна, както и самият живот. Има неща, които са естествени само през своята баналност, които един вид се пречистят, опростяват, стават познати; други пък приемат очевидността на необходимото, освободени от излишната си прецизност, претенциозност, за да бъдат само прецизни; накрая самото изкуство става друго, минало през парадокса на собствената си ежедневност: то става изкуство на баналността“, пояснява Чавдар Мутафов.

В изложбата „Ненко Балкански (1907-1977). Банално изкуство“, публиката ще има възможност да се запознае с множество творби на художника, днес част от колекцията на Художествена галерия – Казанлък.

В своя замисъл тя е своеобразна ретроспекция на творчеството на автора, в която с живописно майсторство е въплътена баналността на битието. От погледа към селския двор, в който всичко напомня за миналото на автора – детството, недоимъка, игрите, сълзите на съзряването и първите вълнения на сърцето, до тишината на мъртвата природа и разгърнатия вестник „Литературен фронт“, върху който е разстлана сякаш ритуално купчина осолена риба.

В изложбата са включени и серия от платна на художника, в които жанрово се вплитат интериор, пейзаж и натюрморт. Картините са изпълнени с тривиалност и са лишени от човешко присъствие – празни столове, обезлюдени улици, небе без птици. Не така пусти са портретите на Ненко Балкански, а още повече фокусиранията му върху голото женско тяло, но и в тях могат да се открият следите на битието.
Експозицията „“Ненко Балкански (1907 – 1977). Банално изкуство“ е кураторски проект на Пламен Петров и Катя Христова.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close