Web Analytics
Регион

Кметове на 5 общини и областния управител обсъждат проучванията на злато

Кметовете на пет общини-Стара Загора, Чирпан, Павел баня, Казанлък и Братя Даскалови, ще проведат среща при областния управител Гергана Микова.

Причина за срещата, която ще се проведе в сряда, 17 юни от 13:30 часа, е дадената възможност на канадската компания „Дънди прешъс“ да извърши проучвания за добив на злато върху площ от 155 кв. км в Средна гора.

На етап получаване на разрешително за проучване не се изисква становище на местната власт, коментира в социалната мрежа кметът Живко Тодоров. Всички кметове от засегнатия район ще обсъдят проблема, ще изразят становище и ще изпратят декларация до Министерски съвет.

Преди дни в село Сърневец, община Братя Даскалови жители се срещнаха с областния управител Гергана Микова и депутата от ГЕРБ Радостин Танев. Инициативен комитет изрази притесненията на хората от негативния според тях ефект върху природата, който би имала евентуална добивна дейност-замърсяване с уран,взривове, които биха имали пагубен ефект върху ландшафта в региона.

Народният представител Радостин Танев заяви, че има уверението на министерствата на енергетиката и на околната среда и водите, че ще бъде обърнато специално внимание на случая.

Разрешението от Министерството на енергетиката за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Свети Никола“, която се намира на територията на областите Стара Загора и Пловдив, е от 13 декември 2019 година.

Срокът на разрешението е 3 години.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close