Консумираме най-малко плодове и зеленчуци в ЕС според Евростат | СТАРА ЗАГОРА
Забавно

Консумираме най-малко плодове и зеленчуци в ЕС според Евростат

траната ни се нарежда в дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г.

Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.

Вредната храна убива повече хора от пушенето, алкохола, дрогата и небезопасния секс

Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. (или по 4 кг месечно) и по 68 кг зеленчуци – по около 6 кг на месец.

Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове – 14 кг на година, както и на дини и пъпеши – 13 кг, ябълки – 11 кг, грозде – 2 кг, круши – едва 1 кг и др.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите – 20 кг за цялата 2017 г., краставици – 10 кг, пипер – също 10 кг, зеле – 6 кг, друг вид зеленчуци – 13 кг и др.

Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите – 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви – около 12 кг на година. Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове – най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или б- по 1 кг и др.

Четири съвета за храненето, ако постите

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът – по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.

Източник: dariknews.bg

Тагове
Зареди още

Related Articles

Close
Close