Web Analytics
България

Младен Маринов: Сигналите за купуване на гласове зачестяват

Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват. Поне 5-6 сигнала проверихме във вчерашния ден, съобщи пред Нова Тв вътрешният министър Младен Маринов.

Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали.

„Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват. Поне 5-6 сигнала проверихме във вчерашния ден”, каза вътрешният министър.

Действията в Несебър са предприети във връзка с престъпления, свързани с изборните права на гражданите, обясни министърът. И не даде повече информация, защото тече следствие.
Където има данни за престъпления, има досъдебни производства. Голяма част от сигналите са явно злонамерени, но няма как да не бъдат проверени, каза Маринов.

Схемите са най-различни. В тази предизборна кампания се натъкнахме на много случаи, които не стоят много сериозно в ситуацията, и на конкретни кандидати. Реагираме на всеки сигнал, но не разбирайте купуването на гласове като съответна транзакция, има най-различни начини за купуване на вот, някои от които трудно могат да бъдат определени дали са купуване на вот или предизборна кампания, коментира още вътрешният министър.

Сигнали за насилие няма. Има за палежи, свързани с конкуренция в малките населени места – но това са хора, които се конкурират и в живота, не само в кампанията, допълни той.

След като ЕК казва, че ние сме изпълнили всички показатели и критерии по механизма, защо трябва да поставяме под съмнение решенията й, каза Маринов по повод критичните коментари около отпадането на мониторинга.
Ние сме по-самокритични от всяка друга държава в ЕС. Отивайки на еврлопейска сцена, те не се самобичуват и защитават интересите на държавата си, това правя и аз.

Това решение не е на партиен орган, а на ЕК. Смятате ли, че държавите членки ще направят компромис със сигурността на целия ЕС, попита вътрешният министър.

Не приемам определението, че България е раситска държава, което се прави на база поведението на 20-30 лица, коментира Маринов по повод скандала след мача с Англия.
Не отричам, че има проблеми с футболното хулиганство, нали затова инициирахме промени в закона, допълни той. 27 лица са установени, 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, на останалите са съставени преписки със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече.

Искаме на стадиона да влизат лица със самоличност – дори и да не пише на билета, да се знае кой го е закупил, каза министърът. Не искам да се разбира, че само МВР е отговорно за това. МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач, в Англия е така, допълни той. Съгласно закона, футбалните фенове на Левски имат регистрирана охранителна фирма, която също трябва да върши работа.

Ако вървим в посока на всеки да има полицаи и да има контрол, няма да постигнем нищо. Трябва да се приемат промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане срещу лична карта, ни обвиниха, че превишаваме правата си, коментира той.

Източник: cross.bg

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close