На 425 произшествия са реагирали екипите на пожарната в Стара Загора | СТАРА-ЗАГОРА
Без категория

На 425 произшествия са реагирали екипите на пожарната в Стара Загора

Сериозен ръст на броя на произшествията, на които реагират служителите на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора се отчита от началото на тази година. Досега екипите на пожарната са се отзовали на 425 произшествия, при положение, че към 10 юни миналата година броят на отработените сигнали е бил 352, отчете началникът на Районната служба Антон Колев.

По думите му зачестяват и битовите инциденти, които прерастват в пожари. Преди ден екипите на пожарната са реагирали на подобен сигнал в жилищен блок в Стара Загора. При теч на газ на пропан-бутан е възникнал пожар, за щастие жената, която е повикала помощ е реагирала своевременно и не се е стигнало до наранявания и сериозни щети, обясни Антон Колев.

Началникът на пожарната в Стара Загора припомни, че наближава и сезона на жътвата, няколко от земеделските производители от региона вече са заявили нагласи да започнат жътва другата седмица, ако времето го позволи. Всички трябва да спазват и определените противопожарни норми, припомни Антон Колев. Основното е всяка една техника да е оборудвана с изправна противопожарна техника.

При възникване на запалване от искра от машината следва всички да започнат да гасят пожара с наличните противопожарни уреди и да подадат своевременно сигнал на тел. 112, обясни Колев. Той обясни, че служителите на Районната служба са реагирали на множество сигнали и по време на бурите в края на миналата седмица в Стара Загора. Той похвали и доброволците, които се включиха в справянето с бедствията, но изтъкна и че има доста проблеми с доброволните формирования.

„За съжаление има и доста проблеми, правим обучения, лятото дават и дежурства от това формирование, но като цяло не сработва добре. Защото очакваме да има определен екип доброволци със съответния транспорт и оборудване, да се осъществи комуникация между нас, щаба и тях и да работим заедно на терен или да отработват самостоятелно по-малки произшествия, за съжаление не се случва“, каза Колев. Причината според него е голямото текучество в тези формирования.

„Хора се записват с желание да помагат, но след време започват работа, която не им позволява да се отзовават на сигнали, защото пътуват например“, посочи Антон Колев. Все пак остава оптимист, че с времето ще се сформира по-постоянен екип. И даде пример и доброволците, които реагираха без да чакат сигнал при справянето с последствията от бурята и наводненията в Стара Загора.

„Няколко момчета, които и при последната буря без заповед, без да чакат сформиране на екип излязоха да помагат при справянето с последствията. Един от тях беше Александър Мечев“, припомни началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора.

Източник: БНР

Тагове
Зареди още

Related Articles

Close
Close