Web Analytics
Стара Загора

Награда за социална отговорност получи община Стара Загора

Юбилейна награда „10 години партньорство за социална отговорност“ получи Община Стара Загора от Националния алианс за социална отговорност (НАСО). Тя се присъжда за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България. Отличието получи зам.-кметът Йордан Николов, а наградата бе връчена от Георги Георгиев, председател на НАСО.

Той представи проекта „Партньорство за по-добър живот“ по време на Регионална среща на представители на социални услуги и на социално отговорни работодатели. В нея участваха представители на социални услуги, на работодатели и на институции, които имат отношение към хората с увреждания.

Целта на проекта е да се изгради активно партньорство в социалната сфера, внасяне на европейски опит и популяризиран на българския за осигуряване на по-добро качество на живота у нас за хората, които имат нужда. Според Георгиев, развитието на социалните услуги в България е една от успешно развиващите се сфери, но като контрапункт стои въпросът за заетостта на хората с увреждания. По данни на НАСО у нас има 1.4 млн. хора с увреждания. От тях 840 хиляди са в трудоспособна възраст, 99 хиляди работят на отворения пазара на труда и 1000 са в специализирани предприятия.

От НАСО предлагат създаването на две национални мрежи. Едната да е на социалните услуги, а втората на социално отговорните работодатели.

Участниците в срещата дискутираха и възможностите за партньорства между работодатели, социални услуги, местни и държавни власти и всички заинтересовани страни за подкрепа и включване на хора с увреждания на отворения пазар на труда.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close