Web Analytics
Стара Загора

Намаляват субсидиите на земеделски стопани, които не спазват противопожарните мерки

Шест горски пожара с обща площ 31 дка са възникнали на територията на Старозагорска област от началото на годината, стана ясно на работно заседание при областния управител.

Поводът е настъпването на пожароопасния сезон, който със заповед на Гергана Микова е обявен за периода 2 март-30 ноември.

И тази година се забранява паленето на огън на места, които се намират на разстояние по-малко от 100 м от гори и горски масиви. Земеделските стопани и производители по места са уведомени за мярката, а при неспазване на предписанията ще бъдат налагани санкции, включително и намаляване на субсидиите.

Статистиката показва, че паленето на огън в близост до гори е една от най-честите причини за пожари през лятото.

От Втора механизирана бригада съобщиха, че 20 военнослужещи са в готовност да оказват помощ на пожарникарите при възникването на пожари. Формированието разполага с 2 тежки високопроходими и 2 леки автомобила, автомобил за вода и цистерна за питейна вода, както и с необходимите инструменти за гасене. В Казанлък към 62-ра Стрямска бригада също има формирование, което е готово да съдейства при горски пожари.

Директорът на ОД „Земеделие“ Елка Бонева заяви, че в момента се извършват проверки за изправността на земеделската техника преди жътвена кампания.

Пътнопочистващите фирми също се готвят за пожароопасния сезон-косят се сухите треви край пътищата, почистват се от битови отпадъци откритите места за почивка.

Доброволните формирования към общините са обучени и разполагат с необходимата екипировка, а техниката, предназначена да оказва помощ при пожари, е в изправност.

„Институциите в област Стара Загора, ангажирани с предотвратяването, ограничаването и гасенето на горски пожари, са практически готови за сезона. Призоваваме земеделските стопани и всички граждани към отговорност, повишено внимание и спазване на законовите разпоредби“, заяви областният управител Гергана Микова.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close