Стара Загора

Назначиха комисия за оглед на сградата на бившия АГ-комплекс

Със заповед на директора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. Йовчо Йовчев бе назначена комисия, която да извърши оглед за състоянието на сградата на бившия АГ-комплекс, намираща се в центъра на Стара Загора, съобщи Радио Стара Загора.

До това се стигна след като през последните дни отново възникна въпросът в какво състояние е сградата.  Въпросът стана отново актуален, след като бдителни старозагорци забелязаха, че част от медната обшивка на покрива липсва.

Сградата, в която се помещаваше Акушеро-гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Проф. Киркович“, не се използва от август 2019 година, когато всички отделения поетапно бяха пребазирани в централния корпус на лечебното заведение. Оттогава, въпреки че вратите са заключени, а прозорците на приземния етаж са с решетки, обектът периодично е жертва на кражби и набези.

Към днешна дата сградата на ул. „Ген. Столетов“ №117 все още е част от активите на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“. На свое заседание от 28.05.2020 г. старозагорските общински съветници подкрепиха предложението Община Стара Загора да поиска собствеността върху сградата, а в замяна на това Общината да предостави на лечебното заведение собствеността на общинските терени, върху които са построени основният корпус на болницата и допълнителните здания към нея, както и да бъдат приспаднати изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

Това предложение бе одобрено и от Съвета на директорите на болницата, както и от Общото събрание на акционерите на дружеството. Цялата документация е изпратена на Министерство на здравеопазването, което е принципал на болницата, за окончателно решение. Към този момент отговор от там няма, поясни директорът на Университетската болница проф. Йовчо Йовчев. Той категорично отхвърли твърденията, че сградата е оставена без охрана.

Има идея, ако собствеността върху сградата на бившия АГ комплекс бъде прехвърлена на Община Стара Загора, да се преустрои и да се превърне в съвременен общински здравен център за извънболнична помощ, а на мястото на известните на старозагорци „бараки“, които са част от ДКЦ-1 да бъде направен паркинг за обслужване на центъра.

По информация от директора на болницата проф. Йовчев, пазарната оценка на сградата на бившия АГ-комплекс възлиза на 7 млн. 200 хил.лв. с ДДС и не е променена. Във връзка с увеличаващата се заболеваемост от Ковид -19 бе обсъждана и възможността сградата да се превърне в болница за лекуване на ковид пациенти, но идеята не срещна подкрепа като трудна за реализиране.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close