Web Analytics
България

(Не)Възможната българска мечта! Ще има ли 4-дневна работна седмица?

Възможно ли е в България работната седмица да е само 4 дни? Обществена дискусия се появи след като русенска компания обяви, че е въвела 3 почивни дни за служителите си и то без да намалява работната заплата.

По този повод председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че това е напълно невъзможно да се случи в цялата страна, тъй като липсва работна ръка.

„Повече от 500 000 души са заети в преработващата промишленост. Дори да приемем, че ако се почива повече, ще дойдат на работа хората с по-добро настроение, това не важи за машините. Те не могат да се въртят по-бързо”, коментира пред bTV Велев.

По думите му, ако се намали работното време и се изработва по-малко, съответно и ще се плаща по-малко и доходите ще намалеят с повече от 20%.

„За да се произведе същото количество, трябва да се наемат повече работници и те трябва да се съгласят да получават по-малко с 20%. Същото важи за търговията и транспорта”, обясни още председателят на АИКБ.

Според Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”, исторически погледнато намаляване на часовете на работната седмица са се случвали преди, следователно могат да се случат и занапред.

Въпросът е обаче кога и как. По думите му се изисква макроанализ на целия процес.

„След „мързеливите” гърци, българските работници са тези, които полагат най-много труд в ЕС на годишна база. Очевидно е, че има някакъв резерв и той е защото трудът е най-евтиният ресурс в рамките на всякакви видове производство”, обясни Димитър Манолов.

И двамата са на мнение, че по-малка работна седмица няма как да се случи от днес за утре в такъв голям размер.

Източник: glas.bg

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close