Web Analytics
България

Оперативният щаб: Няма нови заразени, масово се нарушава карантината

Няма нови положителни проби за коронавирус от изследваните през нощта.

189 пациенти са заложени да бъдат изследвани във вчерашния ден, от тях 16 са дали положителни резултати. Те са предимно в София, но част от тях са от Монтана, контактни лица със заразеното семейство, настанено в „Пирогов“. Това съобщи на брифинга в 8 ч началникът на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

4983 смъртни случая са регистрирани за последното денонощие. 70 000 заразени обаче са се възстановили от заболяването.

Социалното дистанциране и самоизолиране са ключовите думи срещу разпространението на коронавируса, категоричен е проф. Мутафчийски.

За съжаление са констатирани много случаи на нарушаване на домашната 14-дневна карантина от хора, които са пристигнали от рискови страни, коментира той.

„Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина“, каза Мутафчийски. „Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов“ е едно празненство, на което са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели – едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус“, посочи той.

„Имаме заразени с коронавирус три деца – на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница“. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
Починалата жена в момента е в камерата на „Пирогов“, тъй като близките й са под карантина и няма кой да я погребе, допълни още проф. Мутафчийски. Това са нестандартни ситуации, изискват нестандартни решения, подчерта той.

Критично остава състоянието на съпруга на починалата, който също се намира в „Пирогов“.

134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души, съобщи Мутафчийски. Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст.

България регистрира за едно денонощие 16 случая, Словения-42, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания още 5. Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Северна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, Франция 2800, Германия 2700, САЩ 1700, Швейцария 868, Норвегия 800, Япония 691, Швеция 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са мерките на Китай, каза Мутафчийски.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close