Web Analytics
България

Отбелязваме Международния ден без тютюнев дим

Международният ден без тютюнев дим – 19 ноември 2020 г.  тази година отбелязваме под мотото: „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

Министерство на здравеопазването призовава, на този ден всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собствено.

България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета (по данни от Здравния профил на страната за 2019 г. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf ).

През последните години у нас е постигнат известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но данните продължават да са тревожни. По данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи.

Заради пандемията от COVID-19 Международният ден без тютюнопушене ще бъде отбелязан чрез виртуални инициативи.

На 19 ноември 2020 г. може да се включите в инициативата на Коалиция за живот без тютюнев дим – „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“.

Министерство на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.то си здраве, както и на здравето на семейството и близките си.

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close