България

Панаирът на книгата в НДК се открива днес

Над 70 литературни събития очакват посетителите на 47-ото издание на форума до 15 декември

Празникът на литературата, книгите и четенето – 47-ото издание на най-мащабния книжен форум в страната, любимо и очаквано събитие на столичани и гостите на града – Софийския международен панаир на книгата, се открива днес, 10 декември, в 17 ч. в централното фоайе на НДК, с участието на джаз формация „София“.

Работното време на изложението е от 10 до 20 ч. от днес до събота и от 10 до 19 ч. в неделя.

Входът е свободен.

Културната програма на четвъртия етаж на НДК, западно крило, започва днес още от 11 ч. Над 70 литературни събития очакват посетителите на панаира – вълнуващи срещи с десетки български и чуждестранни автори, преводачи и издатели, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, срещи с автограф на щандовете на изложителите, събития за деца и седмото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус френскоезична литература и с над 100 гости от чужбина.

Пълната програма на 47-ия Софийски международен панаир на книгата, информация за изложителите и програмата на 7-ия Софийски международен литературен фестивал може да се види на https://issuu.com/

Освен 1600-те квадратни метра изложбена площ, на шест нива в НДК, и стоте участници в книжното изложение, по традиция по време на панаира Асоциация „Българска книга“ ще връчи годишната награда за най-добър издателски проект „Златен лъв“ – на 14 декември от 20 ч. в Клуб 1 в НДК.

Отличието се присъжда в две категории: за най-добър издателски проект – за книга или поредица от книги с оригинален замисъл, или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес – присъжда се за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес.

За първи път наградата е присъдена през 1996 г.

Източник: КРОСС

Тагове

Related Articles

Close
Close