Web Analytics
България

Прокуратурата разследва 8 души за злоупотреби с еврофондове

Петима души са задържани за 72 часа, а други двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове. Това обяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. Привлечени като обвиняеми са осем лица.

Не е ясно още какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица. Единият от издирваните – жена, се намира в Турция, другият е в страна от ЕС. Вчера служители на Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС проведоха акции на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Пет града „на прицел“ за измами със средства от европейски фондове

Проверяват се и служители на ДФ „Земеделие“ участвали в процедурите по отпускане на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата.

„Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“, обясни Гешев. Той уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е Държавен фонд „Земеделие“.

Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лева от ДФ „Земеделие“, а по другата над 7 млн. лева. „По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно,

тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с фонд „Земеделие“, не са платени 2 млн. лева“, обясни зам. главният прокурор.

Фирмите, кандидатствали по програмите, формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители, свързани с „бизнес империята Карнобат“. „Фирмите, които са кандидатствали по двете програми, формално не са били свързани с реалните собственици.

Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с „бизнес империята „Карнобат“. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица“, обясни още Гешев.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close