Web Analytics
Стара Загора

РИК Стара Загора отказа да регистрира листата на Демократична България

Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора не регистрира листата с кандидатите за депутати на „Демократична България“.

Причината за отказа е, че кандидатската листа и пълномощното не са подписани собственоръчно от представляващите обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс, а „върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване“, според решението на местния РИК.

От РИК са изискали от ДБ „представят необходимите документи подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа /предложение и пълномощно/ да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа на 12.10.2021г. /законово регламентирания срок за регистриране на кандидатски листи/“. Водачът на листата в Стара загора Атанас Славов, който е преподавател по конституционно право е поканен да „завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима“, пише в решението за отказ.

В 17,36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора получен имейл с подател „Надежда Йорданова“ с прикачен файл, а две минути по-късно още един. РИК не са взели под внимание получените документи, тъй като „горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“. „По време на заседание на РИК, в 18,02 часа, в залата влезе г-жа Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на Председателя на РИК една флаш-памет“, пише в решението на РИК.

Членовете на РИК Стара Загора са решили, че „липсват валидно подписани предложение (Приложение №73-НС) и пълномощно на приносителите от Атанас Петров Атанасов и Христо Любомиров Иванов, в качеството им на представляващи Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ и за това няма да регистрират листата.

Решението на районната комисия може да бъде обжалвано в тридневен срок, което вероятно ще направи коалицията.

Все още няма коментар от Демократична България.

Източник: offnews.bg

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close