Web Analytics
Стара Загора

Създават цифров иновационен хъб в Стара Загора

Предложение за сключване на споразумение за учредяване и управление на Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“ ще обсъждат на днешното редовно заседание съветниците на Стара Загора. Вносител е кметът Живко Тодоров. Пред Радио Стара Загора той заяви, че бъдещият център ще се фокусира върху новостите в технологиите в контекста на „Зелената сделка“, която ще засегне пряко региона в следващите месеци. От проектодокумента става ясно, че над 10 научни и бизнес организации и фирми са заявили готовност да участват в новаторското начинание, съвместно с местната власт и академичната общност. Oчаква се Общинският съвет да даде зелена светлина за дигитален хъб в областния град.

Сред партньорите по проекта е Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ). Нейният изпълнителен директор арх. Любомир Станиславов, смята че Старозагорска област има потенциал в разработването и интегрирането на „интелигентни“ решения. Той подчерта наличието на работна ръка и подходяща инфраструктура, които превръщат региона в „почти идеална локация“ за реализация на „големи идеи“.

Дигиталните хъбове попадат в обхвата на действие на новата програма „Цифрова Европа“. С одобрена финансова рамка от 7,5 млрд. евро програмата предоставя възможности на държавите членки да кандидатстват за грантове в следващите 7 години.

Източник: БНР

Тагове

Related Articles

Close
Close