Web Analytics
Стара Загора

Сигналите за домашно насилие в Старозагорско се увеличили по време на извънредното положение

От средата на месец март, по време на извънредното положение, в Стара Загора са регистрирани 25 случая на домашно насилие, което буди сериозно безпокойство.

Все повече жени търсят помощ заради семейни конфликти, ескалация на напрежението, побой, насилие. В момента в Звено „Майка и бебе“ в Стара Загора, което се управлява от Фондация „Мисия криле“, има настанени две жени и три деца, подготвя се настаняването на бременно момиче, което също е жертва на насилие.

Принудителната социална изолация, която постави хората в една изкуствена семейна среда – насилник и жертва да бъдат заедно по 24 часа, е основната причина според експертите за нарастващата домашна агресия. Жертвите споделят, че заради извънредното положение в семействата се е повишило напрежението, партньорите са останали без работа, започнали са да употребяват все по-често алкохол.

При нужда, жените, станали жертва на насилие, могат да потърсят помощ на Денонощен телефон 042/ 660 328 или в Кризисния център на тел. 042/ 641 111.

В началото на юни от МВР отчитат, че среднодневно с 18% са се увеличи сигналите за домашно насилие на телефон 112, за времето на извънредно положение. Повечето сигнали подават жени, но има и такива от мъже.

Броят на децата, потърсили помощ заради домашно насилие е скочил с 400 само за месец на горещата линия за деца – 116 111.

Експертите съветват жертвите на насилие да потърсят професионална помощ. В страната действат 13 кризисни центъра, които обслужват 28 области.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close