Web Analytics
Стара Загора

Стара Загора с превантивни мерки срещу Африканска чума по прасетата

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване по домашните и дивите прасета. Над 23 държави от 3 континента вече са засегнати от чумата. Срещу нея няма ваксина, нито ефективно лечение. Чумата не е опасна за хората, но те могат да бъдат преносители за заразата.

Засега Африканската чума не е достигнала област Стара Загора. С цел ограничаване на разпространението на болестта се обработват с дезинфектанти местата, на които има най-голям автомобилен и пътников поток – местата за почивка по АМ “Тракия” и АМ “Марица” ,Прохода на Републиката, прохода Шипка, път 1-5 и път 1-6.

За да не бъде допуснато пренасяне на зараза редовно се прибират отпадъците край пътя и се дезинфекцират преди да бъдат изхвърлени на сметището. В същото време тече и масивна информационна кампания за Африканската чума, информира областният управител Гергана Микова.

В Смолянско със спешни мерки срещу Африканската чума, започва дезинфекция на ГКПП „Златоград“

Линк към видеоклип за Африканската чума: http://www.sz.government.bg/mzhg-izgotvi-videoklip-za-opasnostite-ot-afrikanska-chuma

На 24 юли в Областна администрация-Стара Загора ще се проведе среща с всички отговорни институции, както и с представители на по-малките населени места в Старозагорско, които да предадат информацията за заболяването и превантивните мерки на хората, в чиито лични стопанства се оглеждат прасета.

Източник: dariknews.bg

Тагове

Новини

СТАРА-ЗАГОРА.НЕТ - Новините на длан

Related Articles

Close
Close