Web Analytics
Стара Загора

Старозагорец на световен финал по математика в Токио

Десетокласникът Теодор Танков от Стара Загора, ученик на Американския колеж в София, е поканен да участва във финала на златните медалисти, печелили състезания по математика. Финалът ще се проведе от 27 до 29 декември в столицата на Япония.

Състезанието се провежда за втори път. Миналата година домакин бе столицата на Индонезия Джакарта. Тогава България бе представена от лауреата на фондация „Димитър Бербатов“ петокласникът Огнян Огнянов от София, който спечели сребърно отличие.

Необходимо условие за участие във финалното състезание в Токио е участникът да е спечелил златен медал на Тайландската или Хонг Конгската олимпиади приз 2019 година, да изпрати заявка за участие и да получи одобрение.

Старозагореца Теодор Танков вече е одобрен за участие във финала. Пребиваването му в Токио е осигурено от организаторите.

Теодор не само спечели златен медал на TIMO през април 2019 г. на остров Пукет в Тайланд, но и стана първи подгласник на шампиона на състезанието. Математикът вече има един азиатски триумф – през 2017 г. в столицата на Малайзия той стана шампион по математика на Азия. Тогава участието му бе финансирано от община Стара Загора, а кметът Живко Тодоров го награди с парична награда от 3000 лева.

Сега предстои още една изява – в Токио. Там освен състезанието по математика, е предвидено и обучение от световни математици, което прави участието на Теодор в Токио повече от уникално.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close