Web Analytics
Стара Загора

Старозагорски ученички с първо място на международен конкурс

Доброволките на Руския център, който се намира в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, Гергана Желева, Радослава Стоянова и Франс Дамянова получиха първа награда на IV Международен телевизионен и радио конкурс „Кореспондент на Руски мир“.

Номинацията и призът са за видеото, с което те участваха в категорията „Най-добър сюжет за Руски център“.

На онлайн церемонията 16-годишните девойки от Стара Загора получиха поздравления от изпълнителния директор на фонд „Руски мир“ Владимир Кочин. Той разказа накратко за града и региона и изрази надежди, че през ноември няма да има карантина и те ще успеят да отидат на XV Асамблея на фонд „Руски мир“, където ще заснемат сюжет за форума.

Гергана, Радослава и Франс са десетокласнички в три различни старозагорски училища – Средно училище „Максим Горки“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ и в Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“. През лятната ваканция те сами събраха информация за обектите, заснеха и монтираха видеото „Стара Загора през очите на доброволците на Руския център“ в цялостен сюжет по идея на координатора на центъра Цветана Иванова.

Вижте отличеното видео: Корреспондент Русского мира. Стара-Загора глазами волонтеров Русского центра – YouTube

За конкурса „Кореспондент на Руски мир“, който се организира от Фонд „Руски мир“ и Радиотелевизионната (РТК) „Руски мир“ с финансовата подкрепа на Фонда на президентските грантове, са изпратени над 500 видео и аудио материали, посветени на руския език и литература, историята и културата на Русия и на руската диаспора зад граница. Участниците в него са от повече от 50 страни на различни континенти – САЩ, Южна Африка, Австралия, Виетнам, Китай, Гърция, Испания, страни от Общността на независимите държави (ОНД), Русия, България и др.

В състава на журито, оценявало работите в различните категории на конкурса, са участвали Владимир Кочин, Юрий Батунин, генерален директор на гилдията на драматурзите в Русия, Ирина Бреусова, телевизионна водеща и педагог в училището „Останкино“, Михаил Куракин, заместник главен редактор на списание „Международен живот“, Любов Курянова, главен редактор РТК „Руски мир“, и Альона Миронова-Ходорович, телевизионен и радио водещ и продуцент, член на Съюза на руските журналисти.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close