Стара Загора

Старозагорските фармацевти също подкрепиха проф. Асена Стоименова

Акция в защита на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова се организира днес в цялата страна. Към нея се включиха и много фармацевти от Стара Загора и региона.

Реакцията на фармацевтите бе предизвикана от повдигнатото от прокуратурата срещу проф. Стоименова обвинение за всяване на паника по време на извънредно положение. Повод за това станаха нейни интервюта за БНР и БНТ. От петък проф. Стоименова е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лева.

След призив на Българския фармацевтичен съюз в 12.00 часа фармацевтите в страната излязоха пред аптеките за 15 минути. С надписи и плакати „Аз съм Асена“, „НЕ ни е страх“ и „Аз не се страхувам“ те изразиха своята позиция.

В област Стара Загора работят около 170 аптеки, към 230 магистър-фармацевти и още толкова помощник-фармацевти. Над 90 % от тях подкрепят проф. Стоименова, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора Ростислав Курдов. „Подкрепяме проф. Стоименова, защото в изказванията си тя се позовава на данни и факти от Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата, голям брой лекари в Европа и други експерти в областта на лекарствоснабдяването и не не последно място на данни от колеги в страната.“,заяви председателят на старозагорската фармацевтична колегия.

Той допълни, че първоначалният недостиг на маски и дезинфектанти е преодолян и по всички аптеки вече има наличности. Ростислав Курдов каза още, че в момента единствено по-затруднено е снабдяването с някои противовирусни препарати, но има достатъчно температуропонижаващи лекарства и антибиотици. Той успокои и че не се очаква поскъпване на медикаментите за хронично болните.

Източник: БНР

Тагове

Related Articles

Close
Close