Web Analytics
Стара Загора

Тестват сиренните системи в Старозагорска област

На 1 април – сряда в 11:00 часа на територията на цялата страна ще се проведе редовната техническа проверка и пълна профилактика на сиренните системи, съобщиха от Областна администрация.

В Старозагорска област тя ще се извърши в общините Стара Загора и Гълъбово. Предвид настоящата епидемиологична обстановка, е добре гражданите на тези общини да бъдат предупредени за предстоящия тест, за да не се свърже звукът на сирените с извънредното положение и да стане ясно, че проверката се извършва по предварително установения годишен график.

Заедно със сирените, ще бъдат задействани и локалните автоматизирани оповестителни системи за опасност в големи обекти, като базата на „Лукойл“, „Градус“ и други. При проверката на техническата изправност, сирените ще звучат еднократно за не повече от 10-15 секунди, което не следва да безпокои населението.

Съвременните сиренни системи на Национална система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) бяха монтирани в Стара Загора и Гълъбово по европейски проект и работят от миналата година.

Съгласно изискванията, два пъти в годината на тях се прави тестова техническа проверка чрез реално задействане.

Тагове

Related Articles

Close
Close