Web Analytics
Регион

Тракийска сватба предстои в Казанлък

На 22 септември в Казанлък ще се състои една необичайна сватба. Двамата младоженци – Александра Колева и Любомир Кошев – и неговата майка Ивелина Кошева, се вдъхновяват от древните обичаи на траките.

Според историческите извори, траките са обичали да се веселят бурно, да устройват богати гощавки и да посрещат гости. Това подтиква Алекс и Любо да се опитат да вплетат в своя празник определени тракийки фрагменти и пренесат своите гости в естетиката на тракийските тържества.

Те обстойно проучват различни източници (рисунки върху съдове, паметници на торевтиката, каменна пластика и др.), за да съобразят своята визия – облекло и накити – с изобразените от запазените артефакти. Майката на Любомир лично изработва не само хитоните на младоженеца и кума, но и златен ритон, който ще украсява сватбената торта.

Дата също не е избрана случайно. Известно е, че цялата тракийска космогония е организирана около зимното слънцестоене, пролетното равноденствие, лятното слънцестоене и есенното равноденствие. Точно на тези дати са се случвали най-важните неща в тракийското общество. Ето защо и Александра, и Любомир, ще си кажат „ДА“ точно в деня на есенното равноденствие.

Официалната церемония ще започне в 15:00 ч. в тракийския амфитеатър (парк „Тюлбето“). След това младоженците, родителите и техните гости ще се отправят към ресторантски комплекс, чиято атмосфера интерпретира тракийската култура и митология. Той е разположен на брега на язовир “Копринка” край древния град Севтополис, основан от тракийския цар Севт III и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр.

Източник: Дарик

Тагове

Related Articles

Close
Close