Web Analytics
Стара Загора

Увеличават се пациентите с коронавирус в Университетска болница в Стара Загора

Плавна, но трайна тенденция на увеличаване на хоспитализациите на пациенти с ковид 19 се наблюдава в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. В момента там се лекуват 40 пациенти, петима от тях са интубирани.
„Броят на хоспитализираните пациенти, които са с усложнения след доказан ковид 19 е общо 40. Наблюдава се плавна, но трайна тенденция техния брой да се повишава. В клиниката по пулмология има 12 души, които са на кислородна маска, при ито заболяването протича тежко“, съобщи проф. Йовчев.

Заети са половината от разкритите легла за лечение на болни от коронавирус в общо три отделения на Университетска болница.

„Ако трябва да бъдем откровени следваща вълна ще има, да се надяваме, че няма да бъде в този размер и интензитет като предишните“, коментира проф. Йовчев.

Към днешна дата леглата за лечението на ковид са 82. Ако продължи да нараства броят на пациенти, лечебното заведение има план да разшири броя на леглата в други клиники на Университетската болница.

Проф. Йовчев добави, че досега няма хоспитализирани пациенти, при които да има регистриран нов щам или съответната вирусна мутация, за които се коментира в публичното пространство. Изпратени са материали в Националния център по заразни и паразитни болести за новите щамове, към настоящия момент няма потвърдени, коментира директорът на балоницата.

По негови наблюдения в момента инфекцията сега протича малко по-леко, броят на починалите също е по-малък.

Въпреки това проф. Йовчев ще продължи да настоява положителните лица да бъдат обследвани клинически още в момента на поставянето на диагнозата, защото всяко едно забавяне на терапията води до риск от възникване на усложнения.

„В болницата една значителна част от здравните работници вече са преболедували ковид 19 и за щастие нямаме регистрирани смъртни случаи при медицинските лица. Друга част от персонала бяха имунизирани в първата фаза, това ни дава основания да бъдем малко по-спокойни, но не с намалена бдителност. 18% от лицата, които лекуваха пациенти с коронавирус развиха клиника и преболедуваха ковид 19. 140 са ваксинираните здравни работника в болницата“, коментира проф. Йовчев.

Източник: БНР

Тагове

Related Articles

Close
Close