Стара Загора

Все още има места в центъра за бездомни в Стара Загора

Все още има места в центъра за временно настаняване на бездомни в Стара Загора. През изминалите студени дни няма върнати хора. При капацитет от 10 човека, в момента там пребивават 8. Услугата могат да ползват тези, които са без близки, дом и доходи, припомни управителят Мария Милушева.

Потребителите получават храна и подкрепа от психолог и социален работник. Всички, които ползват услугите ни са загубили своята работоспособност, пребивавайки на улицата. Оказваме им съдействие да упражняват някакъв труд, когато напуснат центъра, помагаме ако нямат лични документи, съдействаме за настаняване в дом за възрастни или получаване на лична пенсия.

Потърсилите помощ, могат да останат от три до шест месеца в центъра. Настаняват се само след безплатен тест за ковид 19. Противоепидемичните мерки не позволяват в момента потребителите да напускат центъра и да се връщат, когато решат. В момента се обмисля възможността, те да работят в общинските звена по почистване и озеленяване, така че напускайки центъра да има препитание. Институцията съществува от пет години и, макар и не масово, има случаи на успешна ресоциализация, допълни Мария Милушева.

Източник: БНР

Тагове

Related Articles

Close
Close