Web Analytics
Стара Загора

За втора година се отменя шествието с 300-метровото българско знаме в Стара Загора за 3-ти март

Община Стара Загора не предвижда осигуряването на безплатен транспорт до паметника на връх Шипка

За втора поредна година ще бъде отменено традиционното шествие с 300-метровия български трибагреник в Стара Загора. Ръководството на Общината е взело това решение заради противоепидемичните мерки. Проявите по случай Националния празник започват в Стара Загора Започват още на 26 февруари с откриване на изложба в „Музея на религиите“, посветена на българското опълчение. Това каза в интервю за Радио Стара Загора заместник-кметът Милена Желева.
Празничният ден ще започне с молебен за България в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ от 9.00 часа.

В 10.00 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. Половин час по-късно, в 10.30 часа, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

Точно в 11.00 часа ще бъдат положени вeнци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Навръх Националния празник, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10.00 до 18.00 часа.

Пред входа на РИМ Стара Загора между 11.30 и 12.30 часа посетителите ще могат да се видят демонстрация на оръжие от Руско-турската война 1877/78 г. и образи на опълченски униформи. В празничния ден старозагорци и гостите на града имат възможност да се докоснат копие на Самарското знаме и знамето на Старозагорското въстание от 1875г. През целия ден на големия екран пред сградата на музея ще се излъчва презентация на тема „Символите на свободна България“.

С вход свободен ще бъде и градската художествена галерия, която ще очаква посетители от 10.00 до 18.00 часа. Желаещите ще се насладят на творбите от Петото Балканско квадринале на живописта „Митове и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020.

Община Стара Загора не предвижда осигуряването на безплатен транспорт до паметника на връх Шипка, съобщи още Милена Желева.

Източник: БНР

Тагове

Related Articles

Close
Close